Изграждането на разпознаваема марка е в основата на устойчивия и успешен бизнес

Много хора не обръщат внимание на това да превърнат своя бизнес в разпознаваема марка, а се стремят към моментната печалба. Стремят се да направят продажба, да подпишат с клиент, искат всяко едно нещо което правят да води до някакъв паричен приход. Понякога в бизнеса е необходимо да оставим цифрите настрани и да се погрижим да изградим разпознаваема марка, преди всичко.  

Да, трудно е да влагаш средства и ресурси в нещо, което не ти носи никакви видими дивиденти на момента. Това може да е доста обезкуражаващо. Може да Ви накара да се съмнявате в това което правите –

„Дали има смисъл да влагам толкова усилия, та аз не получавам нищо насреща.“

„Но защо да правя това, ще ми струва толкова много пари, а възвращаемостта му е равна на нула.“

„Как всъщност това ще ми донесе печалба ? “

Всички тези въпроси ни карат да отвърхляме всяка една възможност или идея, да направим нещо с нашия бизнес, което ще го направи по устойчив за вбъдеще.

Ако нямаме търпение и дългосрочна цел, бързо бихме се отказали от това да влагаме усилия и средства в изграждането на разпознаваем бранд.

Да, продажбите са нещо много сладко, те ни карат да продължаваме напред, дават ни стимул и са основното нещо, заради което развиваме, какъвто и да е тип бизнес, но те са моментни. Те са за днес, за утре, за след седмица. Пазарът обаче е изключително конкурентен и се мени всеки ден. Начинът, по който сте продали нещо днес, може да не работи вече утре. Това Ви прави уязвими.

Не ме разбирайте погрешно, невъзможно е да оставим всичко и да спрем да продаваме нашите продукти и услуги, докато нашият бизнес не е с разпознваемостта на Nike или McDonalds. Но е важно да не се вглъбяваме единствено и само в цифрите, продажбите и услугите, които ни носят парични приходи. Трябва да отделяме на нашия бизнес по малко време и усилия всеки ден, за нещата, които не можем да преобразуваме в паричен приход, но те ще ни направят разпознаваеми на пазара.

Колкото по-разпознаваеми сме, толкова повече доверие ще имат нашите клиенти в нас, толкова по-често ще започнем да извършваме продажби без дори да сме се стремяли към това – без целенасочена реклама, без промотиране на даден продукт, без УСИЛИЕ.

Изграждането на разпознаваем бранд е дълъг и труден процес. Освен това може да е доста неблагодарен и отегчителен, защото в този процес липсва сладката тръпка на извършената продажба или подписания договор с новия клиент, но със сигурност този процес ще Ви донесе много повече стойност вбъдеще.

 

Ако сте собственик на малък или среден бизнес и имате нужда от насоки и съвети в това как да сте по-успешни, разгледайте нашия бизнес курс, на който ще научите много тайни, тактики и стратегии относно развиването на успешен бизнес. Нашият лектор е с над 25 години опит в областта на бизнеса и продажбите и определено има на какво да Ви научи.

Научете повече тук –  https://switchvarna.com/bg/courses/profession-sales-machine-bg/

Автор: Switch Co-Working Space

Facebook
Twitter
LinkedIn