Изграждането на кариера в днешно време е много по-комплексно, отколкото си мислим

Живеем в интересен свят. Нещата се развиват толкова бързо, че понякога даден тип работна позиция се създава и забравя само за няколко години. Технологиите заменят хората. Определен тип работа, за която са се наемали хора, до преди няколко години, вече се извършва изцяло от софтуери. Всичко това означава, че много хора ще загубят работата си през следващите от 10 до 20 години. По този начин технологиите ни поставят в доста конкурентна среда и ни принуждават да развиваме кариери в повече от една област и да градим различни умения, с които да се пригодим към работния процес, за да сме достатъчно ценни за себе си и за хората, за които извършваме дадена услуга, когато софтуерите поемат част от нашите задължения в бъдеще.

Ето и няколко тенденции, за които да следите, когато развивате кариера в дадена област през следващите години.

Всички се започват да се превръщат във Фрийлансъри – предприемачи:

Броят на така наречените Фрийлансъри се увеличава всяка година – средно 1 на 3-ма американци например, е работил като Фрийлансър в даден момент от годината през 2019 г., а 28% от Фрийлансърите са на граждански договори и на пълен работен ден. За сравнение, през 2014г. този процент е бил 17% . Това е тенденция, която едва ли ще тръгне в обратната посока за в бъдеще, тъй като все повече от работодателите разбират преимуществото да наемат даден специалист в определена сфера само тогава, когато има работа, която изисква уменията на този специалист. Така пестят от разходи по стандартен тип служители, наети за постоянно, които не им носят пари, когато няма работа за тях, но въпреки това получават заплата. Също така се отчита, че Фрийлансърите са по-щастливи от наетите на постоянен договор служители.

Всичко това означава, че Фрийлансърите се превръщат все повече в предприемачи, поради нарастващата конкуренция. Вече не е достатъчно да бъдеш нает за работата само с резюме. Трябва да изградиш себе си като бранд и да умееш да продадеш услугите си, като всеки един стандартен бизнес.  Компанията, в която градиш кариера си ти. А това изисква доста голям набор от умения.

 Да придобиваш бързо нови умения се превръща в нещо задължително, за да се пригодиш към пазара:

Изкуствен интелект, роботика, Big Data… това са някой от най-бързо навлизащите технологии в момента. Сами по себе си тези технологии вече заместиха доста хора и ги оставиха без работа, а тепърва предстои да се създават още подобни софтуери и хардуери, които да ни заместват.

Това ни поставя в ситуация, в която се налага постоянно да развиваме нови и различни умения и да сме готови във всеки един момент да се преквалифицираме в друга сфера на работа.

Ако преди е било достатъчно да завършиш университет, да научиш занаят и да се развиваш само в него, е то вече не е така. Не спирайте да учите. Изградете си го като навик. Постоянно се развивайте и учете нещо ново и различно. Ако развиете в себе си желанието и амбицията да учите постоянно нови неща, то винаги ще сте подготвени и никога няма да останете на улицата.

“Home Office” позициите започват да навлизат с пълна сила:
По време на пандемията с COVID-19 много работодатели, по принуда, разбраха, че всъщност Home Office позициите са много подходящи за голяма част от техните служители. Това освобождава работодателя от някои задължения по осигуряването на офис, апаратура, консумативи и т.н. и от друга гледна точка освобождава служителя от доста ангажименти и му дава свобода, което определено прави някои хора доста по-продуктивни.

Всъщност вече голяма част от хората, които работят в дигитална среда, избират работата според това дали има или няма “Home Office” опция. На някой хора просто не им понася корпоративната среда на работа, претъпкания “open-space”, задължителните обедни почивки или фиксираното работно време.

За в бъдеще точно този начин на работа от вкъщи ще се наложи сред голяма част от фирмите по света. Технологиите вече го позволяват.  Така че това е едно от нещата, които е важно да вземете напредвид, когато започвате да развивате кариера.

Изцяло от Вас зависи как ще развието себе си и вашата кариера, така че внимавайте

Звучи малко страшно да развивате кариери като Фрийлансъри, нали ? Липсата на сигурен доход, различният начин, по който трябва да продадете себе си и уменията си на клиентите, постоянната динамика между различните клиенти и проекти и т.н. .

Но всъщност това Ви дава чудесна възможност да се развиете повече, от колкото сте предполагали някога, че е възможно и да поемете целия контрол над кариерата си. Позволява Ви да подбирате естеството на работата, която ще извършвате, количеството й и естествено можете сами да определяте „заплатата си“ и дори да сами да си правите „повишения“.

Представено така звучи добре нали ?

Aвтор: Forbes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn