Search Engine Optimization
идеи и съвети за начинаещи оптимизатори част 1

Определено всеки начинаещ SEO оптимизатор се нуждае от насоки и съвети как да структурира работния си процес, на какво да наблегне и кое всъщност е важно като за начало. Материята е доста сложна и ако прескочи някои от началните стъпки може още от самото начало да се изгуби из безбройните софтуери за анализи, техники на оптимизиране, начин на писане на контент и още и още, стотици процеси. 

Добре за всеки начинаещ оптимизатор е да си изгради някаква система на работа и навици, които да следва през работния ден.  Всичко това би му помогнало да навлезе по-лесно в сферата. 

Нека да Ви дадем няколко съвета, тук, от които се надяваме, че начинаещите специалисти в сферата, ще научат по нещичко и то ще им бъде полезно вбъдеще.

1. Сутрешен SEO план

Започването на деня със сутрешната медитация е един страхотен начин да планирате стратегията за успех на Вашия уеб сайт. Една SEO стратегия главно се състои от проучване на ключовите думи, събиране на качествена информация, организиране на структура, поставяне на цели, линк билдинг, анализ и отчет.

2. Нека закусим с ключови думи

Ключовите думи са важни, защото те са връзката между това, което потребителят търси, и съдържанието, което предоставяте, за да задоволите нуждите му. Целта Ви при класиране в търсачките е да насочите органичния трафик към Вашия уеб сайт от страниците с резултати от търсачката. Ключовите думи, които сте използвали в съдържанието си, помагат на потребителите по – лесно да намерят страницата Ви. Помощни инструменти за анализ на ключови думи са Google Console, Google Adwords, Ubersuggest и др. 

3. Имате нужда от уникално съдържание

Качественото съдържание е един от най – важните компоненти за SEO оптимизацията. Google първо анализира уникалността на първите 100 думи от самото съдържание и играе голяма роля в класирането. Ето някои компоненти, върху които да се фокусирате:

 • Отделете пълноценно време за проучване на качествена информация

 • Осигурете удобство на потребителя – дизайн, подреждане на информацията, оформяне на текста, визуални елементи и т.н. 

 • Проверявайте за граматични и правописни грешки

4. Клиентът не винаги е прав

Не можем винаги да задоволим претенциите на клиента, а желанието му за моментално класиране е невъзможно. Това е дълъг, постоянен и труден процес. За да забързате този процес, наблегнете върху:

 

 • SEO – гарантира, че уеб сайтът Ви е видим за Google Bots и други програми за индексиране

 • Домейн – изберете надежден домейн, но трябва да имате предвид, че ще забележите резултат след поне шест месеца

 • Конкуренция на ключови думи – отначало ще Ви се иска да използвате популярните думи, но ако сте с нов сайт е препоръчително да се захванете с по – слабо популярните, тъй като тях силната конкуренция не ги използва. Като сте се развили, тогава може да вдигнете нивото на ключовите думи

 • Качество на съдържание – редовното добавяне на ново, оригинално, висококачествено съдържание към Вашата страница ще поддържа ботовете ( програмите ) за търсене, които разглеждат Вашата страница, и може да доведе до по-високо класиране

5. Професия “ Линк - билдър ”

Back – линковете са линкове, създадени, когато един уеб сайт се свързва към друг. Важни са, защото представляват интереса на потребителите от един сайт към друг, а структурата е следната :

Back-линковете се състоят от четири компонента:

 1. Начало на етикет на връзката( <а) – казва на търсачката, че връзката към нещо друго предстои да следва

 2. Местоположение на препратка към линка (href=”https://switchvarna.com”>) – „href“ означава препратка към хипервръзка, а текстът вътре в кавичките показва URL адреса, към който е насочена връзката

 3. Видим текст на връзката (about us) – това е текст, който потребителите виждат на страницата, върху която са или искат да кликнат

 4. Затваряне на етикета на връзката (</а>)- края на етикета на връзката към търсачките

Очаквайте още няколко полезни съвета от нас за всички начинаещи SEO оптимизатори във втората част на нашата статия.

Това определено е една от най-интересните и перспективни сфери в дигиталния маркетинг ако сте решили да градите кариера. И точно по тази причина организираме и курс за напълно начинаещи през септември, при нас в SWITCH. 

Всичко около курса може да научите тук -> https://switchvarna.com/bg/courses/seo-marketing/


Автор: Switch Co-Working Space

Facebook
Twitter
LinkedIn