Search Engine Optimization
идеи и съвети за начинаещи оптимизатори част 2

Определено всеки начинаещ SEO оптимизатор се нуждае от насоки и съвети как да структурира работния си процес, на какво да наблегне и кое всъщност е важно като за начало. Материята е доста сложна и ако прескочи някои от началните стъпки може още от самото начало да се изгуби из безбройните софтуери за анализи, техники на оптимизиране, начин на писане на контент и още и още, стотици процеси. 

В първата част ( https://bit.ly/32Ib9Md ) от нашата статия Ви запознахме с няколко базови SEO практики, термини и общоприети съвети за това на какво всъщност да наблегне един начинаещ оптимизатор. Надяваме се поне някои от нещата да са Ви били полезни, за да започнете да обхващате с поглед голямата картинка.

Ще се опитаме да Ви бъдем полезни и тук с още интересни съвети и базови практики, които да Ви помогнат да вървите в правилна посока.

6. Кои SEO инструменти могат да са ни полезни ?

Всеки уеб сайт гони различни цели. За всяка цел са създадени много инструменти за SEO оптимизация. Те са напреднало техническо решение за видимостта и посещаемостта на уебсайтовете. Ето някои препоръчани инструменти за гарантиран успех:

Google Keyword Planner – предоставя прогнози за ключови думи и трафик, които Ви помагат да изградите кампания в мрежата за търсене;

Google Webmaster Tools – инструмент за информация, който предлага мониторинг върху уеб сайта Ви и помага да откриете проблеми  и грешки;

Yoast – инструмент на WordPress, който улеснява оформянето на заглавия и мета описания, задаването на ключови думи и проследявате колко често ги
използвате;

7. "Мeta" описанието си е от ключово значение ?

Мета описание е краткият абзац на текст (фрагмент от информация) под URL адреса, който се използва като описание на сайта в резултатите в търсачката

Мета описанието трябва да бъде поставено в тага <head> на HTML-а на вашата страница и обикновено трябва да бъде с дължина до 160 знака.

Важно е да имате добро мета описание, защото това е, което потребителите виждат, когато решат дали да кликнат върху връзката към вашия сайт. Google може или не може да реши да използва описанието ви и дори може да го промени. Независимо от това, това е едно от местата, на които искате да обърнете внимание, тъй като Google ще го използва, когато се опитва да разбере за какво е вашата страница.

Също е добре да включите ключовите си думи в мета описанието, за да го направите привлекателно за действителните читатели, които преглеждат страниците с резултати от търсачката (SERP).

8. Постарайте се URL-ите Ви да изглеждат добре

Въпреки че повечето потребители ще обръщат малко внимание на вашите URL адреси, те са важни за основното ви SEO. Най-добрата практика е да поддържате URL адресите си възможно най-прости. Google иска от вас да имате прости и четими URL адреси, за да им осигурите логична структура.

Това означава, че вместо цифри трябва да използвате текст във URL адресите си и че URL адресът трябва да описва какво е съдържанието на страницата, и да е възможно най-кратък. Да, толкова е лесно. Просто се опитайте да бъдете логични и удобни за потребителите с вашите URL адреси.

Можете да използвате URL адресите си като място за поставяне на основните си ключови думи. Разбира се, не е разрешено пълнене с ключови думи! Не забравяйте, възможно най-кратко. Поставянето на една основна ключова дума в URL адреса обаче не би трябвало да представлява проблем.

Например, ако пишете за най-добрите филми за всички времена, URL адресът ви може да изглежда по следния начин:

domain.com/best-movies

9. Линквайте към себе си на воля !

Въпреки че е важно да получавате back-линкове и да се link-вате с други хора, не забравяйте да се линквате и със себе си чрез вътрешни връзки.

Вътрешните връзки са връзки, които преминават от една уеб страница към друга в рамките на същия домейн. Тези връзки са особено полезни, защото позволяват на потребителите да навигират през даден сайт. Пример за вътрешна връзка може да бъде връзката към вашия собствен уебсайт, статия в блога, ваша страница с услуга и т.н. .

Вътрешните връзки могат да ви помогнат да популяризирате собственото си съдържание и другите си продукти или услуги. Така че, възползвайте се от тях !

10. Заглавия и под-заглавия (като това тук)

Заглавията и подзаглавията са <h1>, <h2> и <h3> HTML тагове. Това са заглавията на разделите или които потребителите виждат на страницата.

Трябва да има само един <h1> таг на уеб страница и това заглавие трябва да съдържа основната ключова дума, върху която се фокусира съдържанието ви. Google проверява тези маркери по същия начин, както проверява етикетите на заглавието, така че бъдете готови да оптимизирате тази част от страницата си. Често пъти системите за управление на съдържанието (CMS) като WordPress автоматично включват таг <h1> за вас със заглавието на страницата или статията. В този случай няма нужда да включвате друг.

Подзаглавията <h2> и <h3> също трябва да включват вашите целеви ключови думи.Не забравяйте обаче да пишете винаги за четеца и да използвате заглавия, които помагат на посетителите ви да навигират в страницата ви.

SEO oптимизацията е една от най-перспективните сфера на дигиталния маркетинг в момента. Дори за някои бизнеси това е най-добрия вариант, в дългосрочен план, за генериране на продажби. И точно по тази причина организираме и курс за напълно начинаещи през септември, при нас в SWITCH. 

Всичко около курса може да научите тук -> https://switchvarna.com/bg/courses/seo-marketing/

Автор: Switch Co-Working Space

Съ-източник: TwinWord

Facebook
Twitter
LinkedIn