SEO – Една подценявана маркетинг стратегия

През последното десетилетие Google се превърна в една от най-големите компании в света. Едва ли скоро някой ще може дори да се доближи до нея. В момента софтуерите им са най-използваните в света. Трафикът, който минава през приложенията им, всяка секунда, е огромен. За справка ако погледнем само търсачката им, по данни от 2019-та година, тя получава над 65 хиляди заявки всяка секунда. Можем да си представим за какви невероятни цифри говорим.  

Всъщност тази търсачка е и най-посещаваният сайт в света. Очаква се в следващите години тези цифри да скочат в пъти.  Всичко се развива с невероятни темпове и колкото повече се увеличават потребителите в интернет, толкова повече расте и силата на Google. Но как да използваме всичко това за нашия бизнес ?

Живеем в дигитална ера и всеки е на телефона, таблета или лаптопа си. Вече има Wi-Fi навсякъде, и всеки се рови с часове на ден в интернет. Затова и много бизнеси изместват своя маркетинг в дигиталните среди. Плащат си за реклами по различни сайтове, пускат реклами във фейсбук, инстаграм, плащат си за реклами в Googlе и т.н.
Всичко това е чудесно и може би работи идеално за някои бизнеси, но дали това е най-добрата маркетинг стратегия за тях ?

SEO (“Search Engine Optimization”) – това е маркетинг стратегия, която се гради изцяло на пренасочването на органичен трафик към вашия уебсайт чрез търсачки подобни на тази на Google. Всъщност всеизвестен факт е че почти никой не оптимизира своите уебсайтове за други търсачки освен за тази на Google, мисля че е логично защо.

Може би се чудите защо това би Ви било по-полезно от директна реклама на продукт във Facebook ? Със сигурност не мога да Ви кажа, че в 100% от случаите SEO стратегията, ще е най-успешна за Вас. Всичко зависи от вашия бизнес. Всичко трябва да се тества преди да се направят съответните изводи. Едно обаче е сигурно, доброто SEO винаги се отплаща на съответния бизнес, докато при Facebook рекламите нещата не стоят точно така.

Когато оптимизирате правилно своя уебсайт и той е на първа страница в Google, за определени ключови думи, това със сигурност ще доведе доста голям трафик на вашия сайт.  Трафик, който дори може да не сте подготвени да поемете. Всъщност търсачката на Google е най-пренаселеното място в интернет.

Представете си го така:  
Ако Вие имате физически магазин и той се намира на най-оживената улици във вашия град, от където минават хиляди хора всеки ден, Вие просто трябва да сте там, магазинът Ви да е отворен и органично ще достигате голям оборот, независимо какво продавате. Без да слагате излишни табели, да пускате промоции или да агитирате хората да влязат в магазина Ви с целенасочена реклама. Първата страница на Google е тази оживена улица във вашия град, а за да си позиционирате магазина там Вие трябва да оптимизирате своя уебсайт и това автоматично ще Ви се отплати в пъти без да полагате почти никакви усилия след това.

Подготвили сме Ви нещо много интересно свързано със SEO оптимизации, което ще Ви представим съвсем скоро. Може да следите тук на нашия уебсайт или на нашата фейсбук страница (www.facebook.com/switchvarna). 


Автор: Switch Co-Working Space

Facebook
Twitter
LinkedIn